БЪЛГАРИЯ – Образователни маршрути

БЪЛГАРИЯ – Образователни маршрути

Ученици от 6. и 7. клас на ОУ „Иван Вазов“ имаха възможност да надградят своите училищни знания и да изживеят незабравими емоции благодарение на Националната програма „БЪЛГАРИЯ – Образователни маршрути“ – 2024.

Тридневно туристическо пътуване, проведено в дните преди началото на новата учебна година, отведе децата в региона на столицата. Там те посетиха 4 къщи музеи, за да се докоснат до живота и творчеството на известни български поети и писатели – Елин Пелин, Вазов, Яворов, Петко и Пенчо Славейкови.

Къща-музей – Иван Вазов

Къща-музей – Елин Пелин в с. Байлово

Къща-музей – Петко и Пенчо Славейкови

Къща-музей – Яворов

В Софийския куклен театър видяха един различен прочит на Шекспировата трагедия „Ромео и Жулиета“. Имаха уникалната възможност да влязат в „кухнята“ на Народния театър чрез обиколка из него. Стъпиха на сцената, където играят известни наши актьори, видяха стола на Вазов и на проф. Иван Шишманов, надникнаха в гримьорните на артистите.

Пешеходната разходка в Централната част на София върна децата към историята на града и държавата ни. Те видяха гроба на Иван Вазов, паметника на незнайния воин, паметника на Самуил, базиликата „Света София“, античния комплекс „Сердика“, храма „Света Петка Самарджийска“, храм-паметника „Александър Невски“, ротондата „Свети Георги“. Впечатляващи за тях бяха и сградите на Президентството, Народното събрание и Министерския съвет.

Незабравима за ученици и учители беше разходката из Витоша. Планински спасител поведе вазовци по витошките пътеки, като им обясняваше как да следят маркировките, как да се държат по време на буря в планината, какви животни могат да срещнат, как да запалят огън. Обърна им внимание, че хората в планината стават по-спокойни и добри, поздравяват се, помагат си. След това учениците видяха и впечатляващите каменните реки, по-известни като морени.

Екскурзията даде възможност на учениците да получат интегрирано знание за България, като обхвана 3 от тематичните направления на НП „България – образователни маршрути“ – История и археология; Природни науки и екология; Изкуства, архитектура и литература.