Поредно домакинство на ОУ „Иван Вазов“ по програмата „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“

Поредно домакинство на ОУ „Иван Вазов“ по програмата „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“

Вече е традиция единственото иновативно училище в Харманли да посреща гости по програмата „Иновации в действие“. Тази година  на 26 и 27 март  ОУ „Иван Вазов“ бе домакин на междуучилищна среща, в която взеха участие друго иновативно училище – СУ „Сава Доброплодни“, Шумен, и две неиновативни училища – основните училища  „Райно Попович“ от Карлово и „Св. Св. Кирил и Методий“ от село Ставерци, Плевенско.

Гостите наблюдаваха училищната практика „Утринни срещи“ във 2.а и 2.б клас, водени от учителските екипи Румяна Сурталева и Росица Петкова, Виолета Йорданова и Незиха Мустафова. Темата бе „Толерантност“. Целта на тези срещи преди започването на часовете е създаване на добри взаимоотношения в класа и предварителна нагласа за учебния процес.

Ранното чуждоезиково обучение бе демонстрирано в 1. и 3. клас чрез урока по английски на г-жа Магдалена Гочева и бинарния урок по английски език и човека и природата, който бе воден от г-жа Гочева и г-жа Калинка Стойкова. Децата показаха умения да работят групово и с различни техники.

В урок по ФВС г-н Димитър Димитров с присъщия си професионализъм показа как прилага програмата за профилактика на гръбначни изкривявания, плоскостъпие и наднормено тегло. Той подробно обясняваше резултата от всяко едно упражнение, което децата от 3. клас демонстрираха в  добре оборудвания салон.

Гостите наблюдаваха и как се развива дизайн мислене чрез прилагането на програмата „Дизайн шампиони“. Учениците от 1.а и 1.б клас с класни ръководители Стефка Георгиева и Росица Борисова влязоха в ролята на океанолози и така по практически начин се запознаха с тази интересна професия.

Тъй като тази година иновативната практика включва и паралелка от прогимназиален етап, бе демонстриран и STEM урок в 5.а клас на тема „Защитници на дивата природа“. Г-жа Станкова и г-жа Трюфенева запознаха учениците със застрашени видове птици, а под ръководството на г-жа Джанова децата програмираха хранилки, предварително изработените в часа по ТП, да подават периодично храна.

Под формата на презентации бяха представени още два иновативни урока в 5. клас.  Г-жа Д. Петрова запозна гостите с интердисциплинарния урок „В света на митичното“, при който водещ предмет бе литературата, а подготвителната дейност бе осъществена в часовете по технологии и предприемачество със съдействието на г-жа Стайкова и г-жа Станкова, както и по музика под ръководството на г-н Михайлов. Г-жа Жени Колева и г-жа Мария Константинова представиха интересен съвместен урок на тема „Международните организации“. Щрих към иновативните практики добави г-жа Тянка Георгиева, която запозна гостите с лабораторен урок в експерименталния кабинет, проведен в четвъртите класове под ръководството на учителя по биология г-жа Станкова и класните ръководители на четвъртокласниците М. Кунева и Т. Георгиева.

През двата дни на гостуването си представителите на наблюдаващите училища се запознаха с базата на училището и със забележителностите на града. Те споделиха удовлетвореността си от идеите, които са получили при тази среща.