Проектът „Обучение за пълна SТЕМ трансформация на учебния процес “ по програма Еразъм +

Проектът „Обучение за пълна SТЕМ трансформация на учебния процес “ по програма Еразъм +

Проектът „Обучение за пълна SТЕМ трансформация на учебния процес “ по програма Еразъм +, иницииран от ОУ „Иван Вазов“, гр. Харманли, стартирала през месец април 2024 година с „job shadowing“ и партньор – Брага Моб в град Брага, Португалия. Педагогически специалисти обмениха опит със свои колеги за повишаване качеството на процеса на обучение и формиране на нови ключови компетенции, отговарящи на изискванията на европейската рамка за образование.

Първата мобилност за ОУ „Иван Вазов“, гр. Харманли по програма Еразъм + започна с пътешествие към Брага, Португалия. В края на пътуването колективът посети емблематичния за региона Santuário de Fátima и се наслади на впечатляващия нощен изглед към катедралата, която се намира в сърцето на този религиозен комплекс.

Ден първи започна с опознавателна програма, свързана с едни от най-значимите културни и архитектурни забележителности на град Брага – Santuário do Sameiro, Santuário do Bom Jesus do Monte и Arco da Porta Nova. Колективът на ОУ „Иван Вазов“ успя да се докосне до богатата история на града, като по този начин постави началото на дейностите по обмен по програма Еразъм +.

Екипът на ОУ „Иван Вазов“ осъществи обмен, като се потопи в атмосферата на изследователската дейност на университета Instituto Superior de Engenharia в град Порто. Ръководителите на лабораторията по компютърно инженерство INESCTEC ни въведоха в естеството на своята работа и иновативните методи на обучение, които успешно прилагат във всички етапи на своята дейност. Наблюдавахме на практика и бяхме включени в работния процес на студенти и ментори над реализирани проекти, свързани с изследване на особеностите на океанските екосистеми и аморфната структура на геоморфоложките области, чрез рентгенографски и електронографски методи.


Институтът има дългогодишен опит и множество награди за своите проекти, един от които е спечелил световно признание и рекорд на Гинес. Образователните практики на изследователското звено осъществяват приемственост между обучението на учениците в ранна възраст и това във висшите учебни заведения.
Обмяната на опит с преподавателите във връзка с работата им с ученици от начален и прогимназиален етап и проектно-базираното обучение в оборудваната университетска лаборатория донесе ценни знания и умения на целия екип и вдъхнови педагогическите специалисти на ОУ „Иван Вазов“ да приложат голяма част от методиката и идеите на своите чуждестранни колеги и в своята работа.

Първата мобилност на ОУ „Иван Вазов“ по програма Еразъм + продължи с опознаване на централната част на град Порто, който е паметник на световната култура на ЮНЕСКО. Като част от културната програма екипът посети Igreja do Carmo и Igreja dos Carmelitas, библиотеката Livraria Lello, Fonte Leoes и Igreja e Torre dos Clérigos. Разгледахме гарата Porto São Bento, която е истинско произведение на изкуството, както и катедралата Sé do Porto. Опознавателната обиколка приключи на лодка по река Дуеро, където пред екипа се разкри панорамна гледка към този забележителен пейзаж с хилядолетна история.

Дейностите по програма Еразъм + за ОУ “Иван Вазов” продължиха с професионална визита в Escola Básica Dr. Francisco Sanches в Брага. Там имахме възможност да се запознаем отблизо с базата на училището и да добием представа за особеностите на португалската образователна система.

Наблюдавахме в действие работата на педагогическите специалисти с ученици от различни етапи на образование. Те, от своя страна, споделиха с екипа на ОУ “Иван Вазов” ценен опит в областта на STEM обучението и ни дадоха креативни идеи по темата, които да приложим и в своята работа. Получихме отговор на всички възникнали въпроси, както и вдъхновение за развиване на STEM във всички аспекти на образователния процес в нашето училище.

Първата мобилност за ОУ „Иван Вазов“, гр. Харманли по програма Еразъм + завърши с посещение на Viana dо Castelo – красив град в северната част на Португалия.

Без съмнение светилището на Свещеното сърце на Исус / планината Санта Лузия (Santuário do Sagrado Coração de Jesus / Monte de Santa Luzia) е най-голямата атракция във Виана до Кастело. Извисяваща се над града, църквата предлага невероятна гледка към река Лима, град Виана до Кастело, пристанището и над Атлантическия океан.

Участието на града в португалските открития и по-късно в риболова на треска показва традиционната му връзка с морето.

Опознавателната обиколка приключи с разходка по океанския плаж, където пред екипа се разкри панорамна гледка към този забележителен пейзаж.

Искрено благодарим на нашите домакини за ползотворната среща и за възможността да осъществим този професионален обмен, който несъмнено ще окаже положително влияние над иновативното развитие на ОУ “ Иван Вазов”.