Новини от репортерите на 5.в клас

Новини от репортерите на 5.в клас

По проекта Рекламно студио „В града на Белоногата“ в ОУ „Иван Вазов“  вече има изградено звукозаписно студио, откъдето ще се проведат  12 радиопредавания. В тях учениците от ОУ „Иван Вазов“ ще научават най-интересното, което се е случило в училищния живот, какво предстои, а също и любопитни факти от историята на училището ни. Ученици ще разказват за своите постижения или за участието си в някое събитие.

Ще се заснемат и 12 видеорепортажа, в които вазовци ще разкажат за историята на град Харманли, за традиционните занятия в него, постиженията в спорта, ще представят видни негови граждани.

В първото радиопредаване репортери бяха учениците от 5.в клас, които първо обявиха завоеванията на учениците от начален етап в проведените до този момент състезания.

1. а класВ състезания- „Аз рисувам“- максимален резултат от 50 точки имат 6 деца, а в „Аз и знанието“- 10 деца.

1.б клас в състезанието „Аз рисувам“-6 деца имат максимален брой точи, в „Аз и знанието“-11 деца, а в „Аз, природата и светът“-4 деца.

2. а клас в състезанието „Аз рисувам“-2 деца имат максимален брой точи, в „Аз и знанието“-9 деца, а в „Аз, природата и светът“-2 деца.

2. б клас – В състезанието „Аз рисувам“ са участвали 10 деца, от които 5 са с максимален резултат от 50 точки. С състезанието „Аз и знанието“ 4-ма са с максимален резултат. В състезанието „Аз, природата и светът“ 6-ма имат максимален резултат

.3. а клас – В „Аз рисувам“ – 18 участници с максимален резултат от 50 точки. В     „Аз и знанието“ – 5 участници с максимален резултат от 50 точки. В 1.кръг на състезанието „Многознайко“  по Родна реч, Млад родолюбец, Млад математик, Млад художник и Английски език  – има общо 24 Златни,  17 Сребърни и 25 Бронзови  медали. Във 2. кръг по Родна реч – 1 златен, 2 сребърни, 12 бронзови, а по Английски език – 8 бронзови медали.

4. б клас – На първи кръг от състезанията „Многознайко“ – Родна реч, Млад родолюбец, Млад математик, Млад художник и английски език имат общо 8 златни, 4 сребърни и 2 бронзови медали.  На вторият кръг от състезанията „Многознайко“ – Родна реч и английски език имат общо 1 златен, 5 сребърни и 5 бронзови медали.

Еха, истински дъжд от медали!!!

След това водещите представиха клуб „Човекът и природата“. Участник разказа, че в него участват ученици от 5-тите класове, а ръководител е г-жа Станка Станкова. Под нейно ръководство децата сами провеждат експерименти, чрез които проверяват наученото в час. Измерват обема и  масата на телата, изработват модели на молекули на веществата. Изучават небесните тела и направят макети на Слънчевата система. Имат лабораторни упражнения, в които провеждат опити за разделяне на смеси  и проверяват свойствата на въздуха. Предстоят занятия, свързани с опазване чистотата на въздуха и водата и ролята на човека в опазването на околната среда. Участниците очакват с нетърпение да работят с микроскоп, за да извършват наблюдения на  растителни и  животински клетки и тъкани.

Новост в нашето училище са и други два клуба. По програма “Образование за утрешния ден” имаме група “Клуб по дигитални компетентности ” с ученици от 3. клас и група “В света на информационните технологии” с ученици от 4. клас. Занятията им са свързани с развиване на базовите дигитални умения, необходими за живота.

Ръководител на клубовете е г-жа Петя Джанова. Тя планира да обвърже  учебните дисциплини математика и човекът и природата с изготвяне на STEM проекти  без творчески ограничения за участниците. Децата ще програмират micro:bit роботи, с чиято помощ се анализират и разрешават проблеми от реалния живот. Ще проектират и конструират различни макети с Lego конструктор. Част от проектите, по които ще работят в бъдеще, са: „Брояч на стъпки.“, „Сензор за слънчева светлина.“, „Електронна китара“, „Камък, ножица, хартия“ и още много супер интересни теми.

Следващата новина бе свързана коледния конкурс за най-красиво украсена класна стая . Първо място спечелиха 3.а клас с класен ръководител Стефка Грозева. На второ място се класира стаята на подготвителната група с ръководител г-жа Елена Грекова. Третото място бе отредено на 6.б клас с класен г-жа Теодора Стайкова. Победителите хапнаха вкусна торта.

В училище се проведе и традиционният коледен базар. Тази година той беше богат на всевъзможни лакомства, приготвени с много любов от децата и техните баби и майки. Събрани бяха 1280 лева!

Репортерите от класа разказаха и за коледния базар, който направиха две техни съученички – Николета и Стефания, като ги поздравиха за прекрасната инициатива. Ето и интервюто с тях:

Николета: Идеята за базара беше моя. Винаги съм искала по Коледа да направя нещо специално за някого, който се нуждае от помощ.. Поканих и Стефания, която бързо се съгласи и двете заедно планирахме всичко. Направихме базар в семейния ни магазин.

  • Какво изработихте за базара?

Стефи: Решихме да изработим главно украси за дома – свещници, играчки за елха и други. Направихме и курабийки. Продажбите надминаха очакванията ни.

  • За каква кауза решихте да използвате събраните средства?

Николета и Стефи: Всеки трябва да направи добро! Нашето добро бе да дарим на Мартин от 6.б клас сумата от 80 лв.“

В рубриката за историята на училището ни петокласниците включиха следната интересна информация:  

Основно училище „Иван Вазов“ съществува от 1 ноември 1920 г. Тогава то се отделя от гимназията. Остава в същата сграда, където е и тя, но на долния етаж. Първият директор се е наричал  Стоян Златарев. Освен него е имало само още 8 учители.

През 1934 г. е станало средищно училище. Децата обясниха, че това са учѝлища, в които се обучават деца не само от града, но и от околните села. Ето какво е казано в архива на училището: „ С промяната на властта от 19 май 1934 г. се създадоха нов тип Средищни основни училища. Такова бе определено и нашето, което почна да се нарича  Средищно народно основно училище „Иван Вазов“. То трябваше да служи за образец на училищата в цялата новосъздадена от 9 села и града Харманлийска община.“ Днес нашето училище също е средищно, затова всяка сутрин тук пристигат деца от Поляново, Преславец, Бисер.

Всяко радиопредаване се осъществява във връзка с изпълнението на проект „Рекламно студио „В града на Белоногата“, благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.