Срещи с творци по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда”

Срещи с творци по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда”

Срещата на вазовци със съвременни творци бяха едни от най-запомнящите се събития, предвидени по националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда”. Децата се докоснаха до творчеството на Петя Карабакалова, Мария Желязкова, Светлана Николова и Борислав Мирчев.

В Деня на книгата и по случай патронния празник на нашето училище 1.а клас се срещна с Петя Карабакалова – поетеса и музикален педагог, която „мечтае да говори със звездите, да чува на цветето дъха и да спори с вятъра“. Децата рецитираха нейни стихотворения, пяха едни от най-популярните ѝ песни. Задаваха въпроси към Петя, с интерес слушаха нейните отговори. С много емоции музикалният педагог Карабакалова сподели коя е най-важната роля в живота ѝ, как да заобичаме книгите, какво е Харманли за нея, как се пишат стихове. В края на срещата децата от 1.а клас разучиха песента „Кирил и Методий“ и получиха подаръци от своя гост. Със своите стихове и песни Петя Карабакалова направи така, че детската литература спокойно да тръгне по света, но и да си бъде у дома – в България и в Харманли. Децата ѝ благодариха за хубавите и споделени мигове и си пожелаха нови срещи с нея.

Учениците от 1. б клас пък имаха вълнуваща среща с поетесата Мария Желязкова. Тя им разказа как е започнала да пише стихотворения, представи издадените си книжки, прочете интересни стихотворения от тях. За децата и учителите от училището Мария Желязкова направи мил жест – подари свои книжки със стихотворения и сценарии, които ще останат в библиотечния кът. Децата харесаха идеята да изиграят някои от сценариите, дори с ентусиазъм започнаха да разпределят ролите.

В библиотечния кът на ОУ „Иван Вазов“ се проведе още една творческа среща под мотото „На крачка от сърцето“. Г-жа Д. Петрова представи накратко творчеството на гостенката – Светлана Николова, както и  завоюваните многобройни национални и международни награди. След това поетесата разказа за своя творчески път, за първата си книга „Дъждовни магистрали“, прочете свои стихотворения. Някои от тях бяха посветени на родния край, а други бяха отличени в конкурси. Тихомира Демирева рецитира пред съучениците си стихотворението на Светлана Николова „Риза“, свързано с Герганина чешма.   

Г-жа Николова остана впечатлена от вниманието на своите слушатели – учениците от 7. б клас. Емоционалната връзка, която почувства, я накара да направи красив жест към тях – да им дари парична сума за награди при завършването. Остави и свои произведения, подходящи за Рецитаторския конкурс, в който вазовци с удоволствие участват.

В Читалищната библиотека пък ученици от 5. и 7. клас се срещнаха с автора на музика, текстове и сценарии Борислав Мирчев. Темата бе „Моята родина България“. Така се казва една от книгите на твореца.

Емоционален и добронамерен, Боби Мирчев пя в акомпанимент на китара и рецитира някои от стиховете си. Той успя да предразположи децата и те пригласяха на песните, а стихотворенията изслушаха с интерес, защото авторът се оказа и много добър рецитатор. Вазовци бяха впечатлени от факта, че Борислав Мирчев има над 500 стихове и текстове на песни, изпети от известни естрадни изпълнители като Лили Иванова, Орлин Горанов, Петя Буюклиева, Илия Ангелов, Силвия Кацарова и много други. Накрая Боби Мирчев подари на библиотеката свои стихосбирки и изрази удовлетворението си от общуването с децата, защото те показаха, че са чувствителни към изкуството, към родното и затова са желана публика. Те си тръгнаха и със задачата да изпратят на своя гост кратък отговор на въпроса какво е за тях България.