Събития в библиотечния кът на ОУ „Иван Вазов“ за учениците от 1. до 4. клас

Събития в библиотечния кът на ОУ „Иван Вазов“ за учениците от 1. до 4. клас

През изминалата учебна година ОУ „Иван Вазов“ получи финансиране по Националната програма ”Осигуряване на съвременна образователна среда”, Модул „Библиотеките като образователна среда”. Това даде възможност да се създаде уютно място, където се проведоха много събития, свързани с книгите и формиращи любов към четенето. Ето какви събития организираха за своите ученици учителите от начален етап:

За своя клас г-жа Тянка Георгиева бе замислила среща на поколенията „Бабо, приказка ми разкажи или прочети!”. Тъй като г-жа Мария Желязкова е баба на дете от класа, тя се включи в нея, като артистично прочете приказка в стихове. Г-жа Диана Петрова – учител по БЕЛ, запозна децата с книжките в новия кът за четене и също прочете на децата приказка от новите книжки.

Първокласниците на г-жа Кунева пък се състезаваха кой е най-добър четец. Така те не само показаха, че вече са грамотни, но и определиха петимата най-добри, които заслужиха безплатна читателска карта за Читалищната библиотека.

Посещението на 2.а клас в библиотечния кът бе подчинено на темата „Как да оформя своя читателски дневник“. Учениците получиха за лятната ваканция препоръчителен списък от книги и  други цветни материали, които с помощта на своите учители –  г- жа Стефка Грозева и г- жа Росица Петкова, трябваше да изрежат правилно, да залепят чисто и красиво, да  аранжират върху първите страници на своите читателски дневници. Госпожа Грозева даде и  напътствия каква полезна информация  да се попълни след прочит на книга, как и къде да се илюстрира със собствени рисунки. Обърна се особено внимание на правописа и краснописа при попълване на дневника. Учениците разбраха, че всичко това комплексно придава естетически вид на нещо, създадено от собствения им труд и въображение.

„Направи го и ти като мен“ – под този надслов деца билингви от 2.б и 2.в клас с добри постижения в четенето разказаха моменти от любими приказки, четоха на верижка и по роли. По този начин се опитаха да пробудят любопитството и желанието за четене у своите съученици, които имат затруднения. Показаха им, че четенето е забавно и интересно. Идеята бе на техните класни ръководители Ваня Колева и Калинка Стойкова.

Много интересна бе инициативата „Помогни ми да прочета“. В нея се включиха ученици, които получават допълнителна подкрепа в училище, и техни съученици от 3.а клас и 4.а клас с класни ръководители Румяна Сурталева и Катя Иванова. Те четоха приказки, като си помагаха взаимно. Екипът от специалисти (логопедът Валерия Гочева, психологът Таня Тончева и ресурсният учител Марияна Пелева) демонстрира начина, по който помага на децата и учениците със специални образователни потребност да усвояват и затвърждават нови знания и умения. Бяха подготвени работни листове за всяка приказка, които включваха откриване на изображения на герои и предмети от приказките, лабиринти, ребуси, шифрован текст. Всички учениците харесаха този различен и забавен начин на изучаване на художествено произведение. Споделиха своите любими приказки и разказаха част от тях. Срещата завърши със сюжетно-ролева игра върху приказката „Вълкът и седемте козлета“ и обещание за нова среща в библиотечния кът.

Учениците от 3. б клас с класен ръководител Виолета Йорданова участваха в инициативата „ Приказни истории за споделяне“. В създадения библиотечен кът те показаха своите любими книжки и увлекателно преразказваха приказки и откъси от детски романи. Част от историите бяха придружени и от красиви илюстрации, а най-добрите разказвачи получиха безплатен абонамент за библиотеката.

Четвъртокласниците на г-жа Катя Иванова и г-жа Елка Кръстева пък доказаха, че мисията „Телефона остави!“ е възможна. От многото имена на автори и герои, с които се запознаха за четири години, децата показаха кои са им станали най-любими. С помощта на проекти, изработени от тях, представиха накратко творчеството на Ран Босилек, Радой Киров, Ангел Каралийчев, Джани Родари, Астрид Линдгрен, Андерсен. Накрая четоха откъси от любимите си текстове, като за пореден път се увериха, че четенето им носи истинско забавление и наслада!