Събития в библиотечния кът на ОУ „Иван Вазов“ за учениците от 5. до 7. клас

Учителите в прогимназиален етап организираха за своите ученици различни събития в новия библиотечен кът на училището. Той бе създаден през изминалата учебна година в ОУ „Иван Вазов“ по Националната програма ”Осигуряване на съвременна образователна среда”, Модул „Библиотеките като образователна среда”.

Първи в библиотечния кът дойдоха учениците от 5. б клас, за да изработят книгоразделители за книгите. Под ръководството на г-жа Теодора Стайкова – учител по изобразително изкуство, децата дадоха воля на своето въображение и сръчност.

„Да прочетем на различни езици“ – такава беше задачата на учениците от 6.а клас, които под ръководството на учителя по испански Жени Колева четоха произведения на английски и испански език. След това 5.б и 5.г клас, ученици на преподавателя по английски език г-жа С. Йовкова, представиха „Little Red-cap”- Grimm`s Fairy Tales („Червената шапчица” от Братя Грим). По тяхно желание децата изиграха приказката като куклен театър. Така показаха не само познания по английски език, но и артистични умения.
 


5. г клас направиха в библиотечния кът театрално представление като заключителен час върху приказката „Котаракът наставник, или котаракът в чизми“. Учителката им по литература Д. Петрова избра това място, за да използват по-голямато пространство и децата да се почувстват по-празнично. 

Пак 5. г клас получи задачата да опише всички новозакупени книги в електронен каталог. Те обаче едновременно ги заведоха и в книгата, предназначена за тази цел. Децата създадоха много добра организация – едни описваха книгите на компютър, друг записваше в книгата, а няколко момичета асистираха. Имаше и такива, които поставяха печатите, цяла група търсеха книгите по номера и заглавия, други ги прехвърляха за следващия етап на обработка. Накрая учениците заявиха, че им е било интересно, но и оцениха, че работата на библиотекаря не е лесна.

Едновременно с това обаче част от класа работеше с конструкторите, поръчани за СТЕМ занимания. Насочваше ги г-н Д. Севов. Следейки схемите на компютър, децата изработиха коли, вятърна мелница, роботи.

Под ръководството на г-жа Николова, учител по БЕЛ, учениците от 5. в рецитираха стихове за Вазов с надслов „Ти смъртен се роди,а с ореол остана.“ Двустишието бе тълкувано и анализирано, а учениците се убедиха в неговата правдивост. Удоволствие за класа беше възможността да изразят своята почит към големия Вазов в рими.

Г-жа Гергана Петрова проведе в библиотечния кът обобщителен урок върху разказа „Серафим“ на Йордан Йовков. Учениците от 6.а клас представиха своите проекти на теми: „Йордан Йовков- биография“; „Йордан Йовков – творчество“, „Разказът „Серафим“.