Дистанционното обучение в начален етап доказа, че в ОУ „Иван Вазов“ има училищна общност

Дистанционното обучение в начален етап доказа, че в ОУ „Иван Вазов“ има училищна общност

Извънредната ситуация, в която бяха поставени учители, родители и ученици от начален етап, доказа, че в ОУ „Иван Вазов“ може да се говори за училищна общност. Точно това позволи учебният процес да продължи успешно. Учителите от начален етап заслужават аплодисменти за усърдието си, за творческия си подход, за правилната реакция в момент, когато никой не беше подготвен за дистанционно обучение. Родителите пък показаха, че са готови да съдействат в тази трудна ситуация, но и че имат доверие в преценката на учителите на своите деца. Много от учителите са избрали платформата Microsoft Teams, а някои работят и в Zoom.us. Използват разнообразни приложения, за да бъде учебният процес интересен за учениците им.

Майки на деца от 4.б клас споделят, че в началото са били притеснени, защото е трябвало да помагат на своите деца много повече, отколкото преди. За тях е било трудно да бъдат в ролята на учител, защото не са специалисти. Затова с облекчение са приели преминаването от асинхронно към синхронно обучение. Красимира Павлова казва: „От седмица вече учителят провежда онлайн учебни часове “на живо” с децата през платформата Microsoft Teams. Уроците се предават по правилния начин от правилния човек! Децата са спокойни, че са разбрали урока и по-лесно пишат домашните си. Ние сме спокойни, че лека-полека нещата влязоха в училищен ритъм, макар и от вкъщи. Платформата допринася много за провеждането на учебни занятия.
Огромно “БЛАГОДАРЯ” на скъпите ни учителки г-жа Росица Христозова, г-жа Росица Петкова и г-жа Магдалена Гочева за отговорността, отдадеността и обичта към нашите деца! Благодаря, че въпреки трудностите, през които и вие преминавате, не спирате да ни помагате! По този начин ЗАЕДНО – учители и родители – ще продължим да водим смело напред нашите деца към света на знанието и науката! Въпреки тази сложна ситуация в България! БЛАГОДАРЯ!“

Такова е мнението и на Надя Горастева: „В началото на дистанционното обучение всеки ден госпожата изпращаше по Messenger задачите, които синът ми трябваше да свърши. Бях доволна, защото независимо от ситуацията, обучението не трябва да се прекъсва. Беше ми доста трудно да смогвам и да ходя на работа, и като се върна да обяснявам всичко неясно и чак тогава синът ми, изморен и отегчен, да дописва. Когато разбрах, че въвеждат обучението да се провежда през платформата Microsoft Teams, много се зарадвах, тъй като я познавах и знаех възможностите, които предлага. Още на първата среща (имах щастието тогава да съм си у дома) усетих как децата бяха развълнувани, че отново се виждат и могат да контактуват, и най-вече да виждат и чуват госпожата си. Чух как децата спокойно задават въпроси, когато работят по някакво задание и има кой да им обясни както трябва. Връзката между учител и ученик отново я има. И синът ми харесва платформата: сутрин с нетърпение чака бутона “присъединяване” да е активен и с лекота работи с нея. След видео уроците е по-спокоен и се подготвя без затруднения за следващия ден. Единственото, което сега му липсва, е физическият контакт, но очакваме лошото да отмине и дворът на училището пак да се напълни.“

Урок в Microsoft Teams с г-жа Росица Петкова, която води следобедното обучение на 4.б с  класен ръководител  Росица Христозова.

         Г-ж Петкова е много доволна от своите ученици: „Всички са активни, сериозни, изпълнителни както в онлайн уроците, така и при реализирането на домашните си задания. За да разнообразим работата си, имаме дни, в които поставям и задачи, свързани с изобразителното изкуство. Забавно беше и утрото, когато пред мониторите се оказаха децата със своите домашни любимци – кученца, котки, морски свинчета. Не пропуснахме да отбележим и Международния ден на детската книга – 02.04.20 г. Всяко дете беше в ръка със своята  любима детска книжка.“

***********************************************************

Г-жа Милена Кунева пък, учителка на 4.в клас, допълва представата за работата на началните учители, като обяснява, че от първите дни има пълноценна връзка с децата чрез платформата Zoom.us, Включва и задачи от learningapps, livesheets, видеа от „Уча се“, публикува и материали в Microsoft Teams. Всеки ден децата изпращат своите домашни работи на лични съобщения, които проверява в Paint и изпраща до децата.

******************************************

Третокласниците на г-жа Катя Иванова също работят с живите листи от live worksheets,  Уча се и Академико. Учителката им разказва, че отначало имат ежедневна видео връзка в Messenger. “ След това плахо влязохме в „новото училище“ и в „новата класна стая“ в MS Teams. Учители, ученици и родители направихме всичко възможно учебният процес да продължи ефективно и в новата учебна среда. Затова заслужено „ОТЛИЧНО!“ получават всички третокласници и техните родители!“

******

**************************************

Г-жа Румяна Петкова също е  намерила начин да бъде близо до своите ученици, като използва и видеовръзка, и асинхронно обучение. Тя споделя, че любими за учениците й са „живите“ работни листи от платформата Liveworksheets. Децата ги попълват с голям ентусиазъм.  Те са неизменна част от затвърждаването на новия материал. За да се повиши ефективността  от  обучението, учениците са присъединени и към  Microsoft Teams

 

Изпълнение на обичаи, свързани с Цветница във 2.а клас:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***********************************************

Г-жа Виолета Йорданова, учител на учениците от 2.б клас, изготвя електронни тестове с Google Forms, изпраща ги на децата чрез платформата Microsoft Teams.  Тя и  г-жа Незиха Мустафова консултират непрекъснато второкласниците как  да работят с тестовете, изпратени от тях, и как да ги връщат на своите учителки. Учителките са благодарни за съдействието на родителите.

Изпълнение на задача по околен свят на тема здравословното хранене.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

**************************************

А сега е ред да представим работата на първокласниците на г-жа Стефка Грозева. В 1. а клас учител, ученици и родители отдавна са едно голямо семейство, в което се работи всеотдайно и дружно. Кое отличава атмосферата в този клас? Дори при дистанционното обучение Пчелиците на г-жа Грозева продължават своите мисии от проектно базираното обучение. Мисията „Домашен лекар“ беше много полезна в сегашната ситуация. Наскоро започна и мисията „Еколог“, която събра ученици и учител в платформата  Mikrosoft Teams. Г-жа Грозева е благодарна на екипа на Red Paper Plane, с които работи от началото на учебната година и които помагат в работата с материалите.

Разбира се, децата работят упорито по всички предмети, като получават линк за връзка на съответния урок в „Уча се“, „Академико“ или „Кан Академия“  и след това решават поставените задачи като домашна работа, а учителката им я връща, поправена  с помощта на инструментите в Paint.  Обратна връзка получава и с интерактивните листове, които децата попълват, и с обработените резултати, които платформите връщат. Четивната техника и научените наизуст стихотворения се проследяват чрез видео, което родителите заснемат и качват в затворената група на класа.

***********************************

Първокласниците на г-жа Калинка Стойкова имат две срещи всекидневно с нея в  Messenger чрез видео връзка. Те също работят с уроци от Уча се, Академико, интерактивни листове, както и работни листове, изработени от учителя. В затворената група г-жа Стойкова публикува приказки, песни и рисунки. Наред с 36 ученето децата се забавляват.

*****************************

В часовете по английски език г-жа Магдалена Гочева  обучава учениците от 3.а, 4.б и 4.в със Zoom.us.  Освен традиционните подходи за овладяване на езика, им се възлагат за изпълнение разнообразни софтуерни образователни упражненията, базирани на интерактивността. Те дават разнообразни възможности за овладяване на езика и подпомагат създаването на нова, стимулираща образователна среда.