Вазовци – първи в състезанието по история на тема „Миналото на Харманли“

Вазовци – първи в състезанието по история на тема „Миналото на Харманли“

Уверени, добре познаващи историята на своя роден град, умеещи да разказват увлекателно и да слушат внимателно конкурентите си – такива видяхме за пореден път възпитаниците на ОУ „Иван Вазов“ в състезанието по история, с което започнаха честванията по случай двете важни исторически събития за града ни – 142 години от освобождението на град Харманли и 185 години от създаването на църквата „Свети Атанасий“.

Седмокласниците Ерен и Едже Аксой, Гергана Господинова, Ванеса Петрова и Виктор Любенов  представиха отлично и училището, и учителката си по история – Валентина Милева. Те се състезаваха с деца на своята възраст – ученици от СУ „Неофит Рилски“. Участниците от двата отбора дадоха най-доброто от себе си, но вазовци се оказаха с по-голямо самообладание и често допълваха отговорите на противниците си. Така накрая председателят на журито – проф Каснакова, обяви, че и двата отбора са се справили добре, но все пак с превес са вазовци. Всеки един от тях получи от тримата журиращи максимален брой точки.

Публиката чу и двете възрожденски песни на вокалната група „Вазовци“ с ръководител г-н Ивелин Михайлов. Впечатляващо бе изпълнението на Тейлър на песента по Ботевото стихотворение „Хаджи Димитър“.

Кметът на Харманли – г-жа Киркова, награди младите историци и техните учители, като заяви, че е впечатлена от техните знания.

Мероприятието бе организирано от Общинския комитет „Васил Левски“ и  се проведе в Културния център пред множество поддръжници на двата отбора. Прекрасно е, че децата на Харманли стават съпричастни към миналото на града чрез участието си в подобни събития.