Вдъхновяващи срещи за участниците в заниманията по интереси

Вдъхновяващи срещи за участниците в заниманията по интереси

Интересни, запомнящи се, вдъхновяващи – такива бяха двете екскурзии, които бяха организирани от ръководителите на клубове за участниците в заниманията по интереси от ОУ „Иван Вазов“. Те бяха осъществени благодарение на Община Харманли, която според Наредбата за приобщаващото образование трябва да стимулира тези дейности, като един от начините е да осигури посещение на културно-исторически и природонаучни обекти, на музеи, институции.

Първото пътуване беше до Разград, където клубът по роботика на ОУ „Иван Вазов“ – Харманли, гостува на клуба по роботика в ОУ „Васил Левски“ – Разград. На съвместното занятие учениците управляваха роботи, програмираха, забавляваха се и създадоха прекрасни приятелства. За учителите това също беше много ползотворна среща, защото преподавателят на клуба в Разград – г-н Венелин Николов, има сериозен опит зад гърба си и участия на международно ниво. Двете училища предварително проведоха онлайн срещи във връзка с инициативата „Запознай се и програмирай“. Бе поставено началото на едно ползотворно сътрудничество, което ще има своето продължение чрез общи проекти.

Участниците в останалите клубове станаха част от един не по-малко вдъхновяващ урок, но по родолюбие. Те посетиха Аул Багатур в Стара Загора, където се срещнаха с българските рицари – багатурите. В продължение на няколко часа децата се потопиха в прабългарско ни минало, като се биха с мечове, стреляха с лък, яздеха на кон, гледаха демонстрации, изпълняваха команди под строй. Ето това е учене чрез правене, ето така се помни най-трайно – чрез преживяната емоция! Нямаше дете, което да скучае дори за минута – организацията беше безупречна, въпреки че групата беше много голяма. Има ли по-висока оценка от думите на една шестокласничка: „Искам да стана багатурка!“ Колко учители могат да се похвалят с това, че техен ученик още след първия час е заявил, че иска да стане математик, биолог, музикант или каквото и да е друго, за което ни подготвят предметите в училище? За пореден път се убедихме, че в тази посока трябва да върви нашето образование  – да вдъхновява чрез правене, чрез практиката. Затова и в ОУ „Иван Вазов“ тази година заложихме на проектно базираното обучение „Дизайн шампиони“.

Екскурзиите в Разград и Стара Загора бяха едно изключително смислено и ползотворно прекарано време и за учители, и за ученици. На тях си дадоха среща древност и съвременност – и двете еднакво важни за изграждането на нашите деца като личности.

В Разград:

В Аул Багатур: