Вазовци отново победители в областта на технологиите

Вазовци отново победители в областта на технологиите

Все по-силно става присъствието на наши ученици в областта на технологиите. През май те завоюваха първи първи места в две състезания, които са на национално ниво. Особено радост за нас е, че вазовци се отличиха в новото състезание по роботика в Разград, което се нарича „Робо Сръчко“ и се проведе на 31 май. Домакин и организатор на проявата бе училище „Васил Левски“. Със свои отбори се представиха Частно основно училище „ Малкият принц“ Варна, ОУ „Пенчо Славейков“ Димитровград, ОУ „Христо Смирненски“ Дулово, ОУ „Даскал Димитри“ Кюстендил, ОУ „Иван Вазов“ Харманли, ОУ „ Св. Седмочисленици“ Търговище.

Наши представители бяха Ерен Аксой от 6.а клас, Ванеса Петрова от 6. б клас и Тейлър Стефанова от 5.б клас, под ръководството на г-жа Милена Георгиева. Присъствието на вазовците не мина незабелязано.  „ ITВазовци“ от ОУ „Иван Вазов“ – Харманли се класираха първи в категорията конструиране, следвани от отборите на „Пилотите“ от Частно основно училище „Малкият принц“ – Варна и „ BMO_bot“ ОУ „Христо Смирненски“ – Дулово.


Състезанието протече в няколко етапа – демонстрация с Лего роботи, мини сумо, следене на линия и състезание с Лего роботи. Във всяка категория бяха излъчени победители, които получиха купи за  първо, второ и трето място.

Състезанието е насочено към ученици от първи до 12 клас, клубни и училищни отбори, в които децата изучават роботика. Целта е учениците да демонстрират знания и умения в областта на физиката и математиката, алгоритми и алгоритмично мислене, информатиката и информационните технологии, управление и рефлексия. Това е една област, към която децата изпитват интерес и училището ни им дава възможност за развитие. За учениците ни ще бъде организирано робоучилище по време на летния лагер в Добринище под ръководството на изключително опитен учител.

Другото състезание, в което нашите отбори вече имат традиционно много силно присъствие, това е  ИТ Знайко. Заслуга за това има опитният ни информатик г-жа Милена Георгиева. И тази година нейните възпитаници се завърнаха с призови места. Първи в страната е отборът на V клас – Константин Гочев, Мартин Димитров, Даниел Стоилов, Тихомира Демирева и Лора Младенова.

Трето място завоюва отборът на седмокласниците – Михрибан Сали, Симона Желязкова и София Делева.

С награда за дизайн е отборът на VІ клас – Антония Атанасова, Ванеса Петрова, Гергана Господинова и Христена Димова.

С особена гордост съобщаваме и за първото място на отбора ветеран „Орфей“ – осмокласниците Боголюба Георгиева, Габриела Гочева, Елеонора Димитрова и Николета Маркова. Те отново се състезаваха под името на нашето училище, макар че вече са ученици в различни гимназии. Този отбор няма нито една загуба през годините. Тази година нашите пораснали момичета за четвърти път завоюваха първото място.  Гордеем се,че в ОУ „Иван Вазов“ дава успешен старт на своите възпитаници, за да продължат уверени напред.