Петокласничката Тихомира Демирева е избрана за посланик на „Книговище.бг“

Петокласничката Тихомира Демирева е избрана за посланик на „Книговище.бг“

Тихомира Демирева, ученичка от 5.б клас на ОУ „Иван Вазов“, е сред избраните посланици на образователната интернет платформа Книговище в националното 24-часово състезание по четене с разбиране. След като се свързаха с майка ѝ, организаторите на състезанието обясниха, че Тихомира е създала профил и е решила вярно тестове от платформата върху прочетени от нея книги. Затова те са я избрали заедно с още 23 деца от цялата страна. Така създателите на сайта искат  да докажат, че четящи деца има в цяла България, не само в столицата.

Състезанието ще се проведе на  24 май 2019 г. от 00:00 часа до 24:00. Децата ще имат възможност да спечелят една от трите награди – безплатни годишни абонаменти за Книговище, придружени с книга по избор. Могат до участват деца на възраст от 6 до 14 години от страната и чужбина. Влезте с профила си или създайте нов такъв на www.knigovishte.bg. Отговаряйте на въпросите към прочетени детски книги и трупайте точки. Колкото по-сложна е книгата, толкова повече точки носят правилните отговори. Грешните отговори отнемат точки, пропуснатите въпроси носят нула точки. Ако детето състави въпросник, който отговаря на стандартите на Книговище, получава точки, равни на максималния резултат от въпросника, умножен по три. Тримата състезатели, набрали най-много точки в рамките на 24 май 2019, получават награди. Наградата за първо място е абонамент за цял клас и книга по избор; за второ място – абонамент за семейството и книга по избор; за трето място – личен абонамент и книга по избор.

На 23.05.2019 г., ден преди празника на българската просвета и култура, в читалищната библиотека на гр. Харманли се събраха петокласници и започнаха работа по състезанието. Сред тях, разбира се, бе и Тихомира. Тя, заедно със свои съученички и учителката си по български език и литература Диана Петрова, прекара часове наред в библиотеката. Тук децата създадоха въпросници, с които да участват в състезанието на 24-ти май. Библиотекарките им показаха интересни книжки, помагаха им да намерят прочетени книги, към които да измислят въпроси. За момичетата този ден, прекаран в библиотеката, бе и забавен, и информативен. Те работиха в табличките, направени на Excel от създателите на Книговище. Създадоха въпроси и възможни отговори, замислиха се върху това какво е въпрос за разсъждение, по съдържанието, за даване на мнение. А това е най-добрият начин за осмисляне на прочетеното.

На 24-ти май Тихомира раздаде стикери на Книговище на свои приятели, като им покани да участват в състезанието на този ден.

Ще бъде прекрасно, ако към четящите ученици от училището ни се присъединят и други от града. Нека участват в състезанието, за да покажем, че тук растат умни и любознателни деца.

23-ти май

  

 

24-ти май