ДАРИЯ ГОЧЕВА – ДЕТЕТО, КОЕТО ВЯРВА В ДОБРОТО И ГО ПРЕСЪЗДАДЕ В РИСУНКА

ДАРИЯ ГОЧЕВА – ДЕТЕТО, КОЕТО ВЯРВА В ДОБРОТО И ГО ПРЕСЪЗДАДЕ В РИСУНКА

Третокласничката  Дария Гочева спечели  достойното 3-то място в Националния конкурс за рисунка „Символ на доброто“. В него 1400 творби се състезаваха за 71 награди. Всички наградени рисунки ще бъдат събрани и отпечатани в благотворителен  фотоалбум.

Придружена от учителката си Росица Петкова и своите родители, нашата деветгодишна ученичка преживя изключително вълнуващи мигове по време на официалната церемония по награждаването, която  се състоя на 11.05.2019 г. в централната зала на Националния исторически музей, гр. София.  Инициативата е част от националната кампания за изграждане на „Монумент дядо Добри – първият паметник на доброто в България“,организирана от „Сдружение Азбукари“.

Организаторите превърнаха церемонията в истински празник за всички гости. Водеща на събитието бе председателят  на “Сдружение Азбукари“ Цвета Кирилова. Тя се обърна към децата с благодарност за любовта, обичта, колорита и настроението, вложени в рисунките им. „Имате изключителен талант и сме горди с вашите способности. Сигурни сме, че вашите представи за Доброто днес, като символ на хуманизма, ще са в основата на красивата промяна на света и на БЪЛГАРИЯ!”

При връчването на наградата г-жа Кирилова пожела на Дари да бъде все така вдъхновена, настойчива и упорита.  В специалната грамота  „Сдружение Азбукари“ благодарят на Дария за таланта, въображението и отговорността, с които е пресъздала темата в своята рисунка. Заедно с грамотата Дари получи много подаръци: раница,учебни  пособия, образователни игри, художествена литература, козметика, сувенири, лакомства, ваучери от известна верига ресторанти. “Добрите дела се случват наистина от деца като Дари, която е възпитана от родителите си с дълбоко хуманна ценностна система. – сподели г-жа Росица Петкова. – Затова темата за добротата около нас не е чужда за нея и успя да претвори идеята си в сюжет чрез образи и багри върху листа. С гордост и вълнение съпреживяхме заедно с родителите й този момент, защото тя е един вдъхновяващ пример на подрастващ бъдещ гражданин, от който се нуждае всяко общество. Такива, каквито възпитаваме, подкрепяме, вдъхновяваме и на които даваме поле за изяви в ОУ „Иван Вазов“.

    Само два месеца преди това други съученици на Дария спечелиха престижни места в националния конкурс „Водата – извор на живот“. В следобедните занимания на класа под ръководството на г-жа Росица Петкова те представиха чрез рисунките си своето виждане за решаване на проблемите с опазване и използване на водите и съхраняване на природата. И тук  вазовчетата  са с призови места. Второ място бе присъдено на Христиана Налбантова, а трето място е за Никола Колев. Организатори на конкурса са МОН, РУО – Бургас, Национален дворец на децата, Община Бургас, Център за подкрепа на личностното развитие – Бургас.

Това е резултатът от мотивацията, подкрепата, стимулирането за разгръщане на различните възможности на учениците, една от основните задача пред учителите на ОУ “Иван Вазов“.