Изяви в ОУ „Иван Вазов“ във връзка с Националната седмица на четенето

Изяви в ОУ „Иван Вазов“ във връзка с Националната седмица на четенето

Националната седмица на четенето (22-26 октомври) бе свързана с много и интересни за учениците изяви в ОУ „Иван Вазов“. Дори най-малките, които още не могат да четат, бяха въвлечени в това приключение  – общуването с книгата. Второкласниците на г-жа Катя Иванова четоха басни, пословици и поговорки. Бяха посетени и от VІ а клас – бившите ученици на учителката им. Шестокласниците прочетоха приказката на Антон, която той написа миналата година като домашна по литература при г-жа Диана Петрова. След това позабавляваха второкласниците с гатанки, повечето също измислени от тях в часовете по български език. Накрая подариха за спомен на малките ученици по три книжки с приказки, гатанки и игри.

Второкласниците на г-жа Елка Кръстева пък си размениха книжки и четоха приказки от тях.

За третокласниците учителките им г-жа Росица Христозова и г-жа Милена Кунева организираха състезание за най-добър четец. В ІІІб клас победител бе Дария. А най-добрите от ІІІв клас получиха и грамоти. В следобедните занимания ІІІб клас отбелязаха Националната седмица на четенето 2018 г. заедно с г-жа Росица Петкова. Всяко дете направи постер под наслов : „Децата, които четат, успяват!“. Те го украсиха и всеки написа мнението си защо чете и каква е ползата от това.  След това четоха и довършваха народни мъдрости.

За ІVа клас Националната седмица на четенето премина с много разнообразни изяви. Тяхната учителка – г-жа Стефка Грозева, ги е систематизирала по следния начин:

  1. Награждаване на най-активните читатели през лятото със Специална грамота и вдъхновяващо послание в Читателските дневници от Директора на нашето училище г-жа Кирякова.
  2. Попълване на класната библиотека от деца – дарители.
  3. Проверка докъде са стигнали четвъртокласниците с правописа и краснописа  (Препис на стихотворението по литература)
  4. Изготвяне на постери с любопитни факти, част от които са за България.
  5. Час с дечица от ПДГ на г-жа Катя Димова, където четвъртокласниците четоха приказки,  представиха драматизация по приказката „Трици и халва“, оцветяваха заедно с малките гости.

 

 

 

ІVб клас също бе домакин на децата от ПДГ. Четвъртокласниците на г-жа Калинка Стойкова четоха по роли интересни приказки, задаваха им гатанки със сладка награда за всеки познал, изрецитираха им стихотворение за книжките, след което им подариха корона с книжка и слънце.

Учениците от Vб и Vв  рецитираха в часовете по литература свои любими стихотворения. Мария от Vб клас бе написала авторско стихотворение, което емоционално издекламира пред всички. Тя бе измислила и стихотворение, с което да се представи Айнур. Това бе приятна изненада за учителката й – г-жа Диана Петрова. Така Националната седмица на четенето провокира и творческите заложби на децата.

VІб клас участва в инициативата „По-големи четат на по-малки“. Те гостуваха заедно с учителката си по литература Д. Петрова на ПДГ. Шестокласниците се бяха подготвили старателно.  Прочетоха авторската приказка на Поля, Гергана и Ванеса „Бедното момиче“. После позабавляваха децата с гатанки, а накрая им подариха книжки, които бяха донесли от своите библиотеки. Някои шестокласници бяха изработили и разделители на книги, които добавиха към подаръците за малките. Домакините обаче също се бяха подготвили. Те танцуваха, а после рецитираха стихотворението „Молитва“ на Иван Вазов. Шестокласниците с удоволствие се включиха в танца. Така срещата стана много емоционална и за малки, и за големи.

Седмокласници и госпожа П. Николова пък посетиха учениците на госпожа Румяна Петкова и Виолета Йорданова от първите класове. Големите четоха на малките любимите им приказки, чийто край децата аплодираха. Първокласниците и техните класни ръководители поканиха четците от седмите класове на нова среща след  месеци. Тогава обещаха те, малките,  да четат на големите.