След спечелен проект малки художници промениха облика на училището

След спечелен проект малки художници промениха облика на училището

   Талантливи ученици от ОУ „Иван Вазов“ последваха почина на художници от нашия град и други населени места, като  естетизираха оградата на училището. Те изобразиха емблематични места от града ни, както и картини, свързани с Вазов и неговото творчество.  Това стана възможно благодарение на сдружението „Бизнесът за Харманли“, което предостави финансиране чрез Община Харманли на най-добрите ученически идеи по проекта „Зелено Харманли“. Наставник  на учениците в осъществяване на тази идея бе учителят по изобразително изкуство Димчо Георгиев.  С него участниците в проекта обсъдиха позиционирането на рисунките, разположението на елементите от рисунките  при нанасянето на стената, подготовката на основата за рисуване. Той бе до малките художници и ги съветваше винаги, когато трябваше да нарисуват по-труден детайл. В проекта участваха 12 деца, макар че тяхното дело зарази много други ученици от училището, които се включиха да помагат или да наблюдават работата им. Малките художници са Тончо Михайлов, Николета Маркова, Габриела Гочева, Велислав Стоянов, Михаил Хубенов, Георги Миланов от 7.а клас,  Никола Хамбарлиев, Анджела Недкова, Пламен Христов, Неделин Миланов от 7.б клас, както и шестокласничките Антония Грозева и Вероника Делчева.

Резултатът от работата на децата бе толкова впечатляващ, че представителите на сдружението „Бизнесът за Харманли“  решиха да финансират допълнително проекта. Ще бъде ремонтирана цялата ограда, както и бордюрът с плочки край нея, за да получи трудът на децата завършен вид. Участниците получиха още тениски, книги, а най-голямата награда ще бъде екскурзията, който ще им бъде осигурена от Сдружението.

Технически ръководител на художниците беше психологът на училището – Диана Георгиева. Тя координира дейностите, погрижи се за правилното разходване на материалите. Консултант по проекта бе учителят по български език и литература Диана Петрова. Тя помогна на художниците да направят подходящ избор на картини от Вазови произведения и ги консултира за включените надписи.

Този проект имаше за цел да насърчи учениците да опазват общественото пространство чрез включването им в неговото естетизиране, както и да формира ценностна система у тях чрез посланията, които носят в себе си рисунките, свързани с емблематични  за града места и с Вазовото творчество.

 

Първа среща на екипа по проекта
Началото…
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Резултатът…
Exif_JPEG_420