Летен отдих за учениците на ОУ „Иван Вазов“

Летен отдих за учениците на ОУ „Иван Вазов“

Лятото е време за създаване на спомени, такива, за които ще се говори с блеснали очи през цялата учебна година! Всекидневни посещения на минералните извори, дискотеки, тематични вечери, екскурзии  до различни забележителности…  Нужно ли е да се уточнява, че става дума за лагера в Добринище? Тази година отново бяха организирани две смени, които събраха учениците ни, за да си починат и позабавляват.

Но Добринище вече има сериозна конкуренция, тъй като  в любимо преживяване за вазовци се превърна лагерът  IT Знайко ВАКАНЦИЯ. Всяка година той се провежда на различни места – Пампорово, Лесидрен, СОК „Камчия“, а това лято беше в Родопите, в красивия екохотел „Здравец“. Ежедневието на децата тук винаги е изключително динамично. Аниматорите, които се занимават с лагерниците, не ги оставят да скучаят.  Във времето, отделено за отдих, учениците бяха разделени на екипи, които реализираха разнообразни творчески и екипни задачи, спортни занимания, игри сред природата, развиваха скаутски умения – „На лов в гората“, построяване на палатков лагер, разучаване на различни танци, изпълняваха интересни мисии. Ежедневно децата посещаваха плувния басейн. С нетърпение се очакваха лагерните вечери, които също бяха тематични: кино с пижамено парти, „Най-щура прическа“, вечер на талантите, лагерен огън с много песни и танци, дискотеки. По-смелите и търсачите на силни усещания усетиха адреналина, преминавайки препятствията по  въжената линия. Много емоции създаде и разходката с коне. Знайковците посетиха и музея на авиацията в Крумово, където разгледаха експозицията и се запознаха с историята и настоящето на българското въздухоплаване.

Но всъщност това е лагер-школа, затова лагерниците тук имат специални занимания по информационни технологии.  Тази година акцентът бе обучение по моделиране, програмиране и роботика. Най-малките се учиха да създават компютърни рисунки, които са част от самостоятелни проекти, включващи картинки, звук и анимации. Всички групи се занимаваха с построяването на LEGO робот и неговото програмиране за определени дейности, но според възможностите си. Моделирането бе съобразено с въведения учебен предмет компютърно моделиране. Обучението се води от екип доказани педагози в своята област. Това със сигурност ще помогне на вацовци да бъдат отново сред най-добрите в състезанието IT Знайко (нека припомним, че през изминалата учебна година и двата ни отбора – V и VI клас, бяха на първо място в страната).